
Stress en burn-out: een toenemend probleem voor werknemers
Het aantal werknemers met stress en burn-outklachten stijgt fors, dat blijkt onder andere uit een recent uitgebracht rapport van TNO.[1] In 2020 hadden in totaal 1,3 miljoen werknemers last van stress en burn-outklachten. 37% van de werknemers geeft aan dat deze klachten de reden zijn voor verzuim.[2]
Thuiswerken en corona leiden tot meer werkstress en verzuim
Door de coronamaatregelen hebben veel werknemers afgelopen jaar vanuit huis gewerkt.[2] In de Volkskrant uiten hoogleraar psychologie Mark van Vugt en het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out hun zorgen over thuiswerken; dit kan leiden tot nog meer burn-outklachten.[3] Werknemers ervaren vaak veel impact op hun fysieke, sociale en mentale functioneren. Passende ondersteuning bij dreigend verzuim of de terugkeer naar werk is daarom belangrijk.
OCA-behandelteams bieden hulp
Het behandelteam bestaat uit psychologen, revalidatieartsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Uit onderzoek blijkt dat een multidisciplinaire aanpak belangrijk is. Fysieke activiteit draagt bijvoorbeeld bij aan het verminderen van stress en burn-outklachten en verhoogt de kwaliteit van leven.[4][5] Experts ontwikkelden een speciaal zorgpad voor werknemers. Het zorgpad start met een intake. Op basis daarvan wordt samen met de werknemer een behandelplan opgesteld met doelstellingen. Afhankelijk van de klachten duurt het behandeltraject twee á drie maanden. De behandelingen bestaan onder andere uit fysieke training, psychologische begeleiding, educatiebijeenkomsten en zo nodig aanvullende begeleiding op het werk. De behandelingen zijn allemaal op maat en gericht op verhoogde belastbaarheid en een duurzame terugkeer naar werk.
Waarom kiezen voor OCA?
OCA is gespecialiseerd in het optimaliseren van de inzetbaarheid en belastbaarheid van werknemers die klachten ervaren in fysiek, sociaal, persoonlijk of maatschappelijk functioneren. OCA heeft korte wachttijden en heeft klinieken door heel Nederland.
Meer weten over OCA?
Kijk voor meer informatie op www.oca.nl
De OCA zorgadviseurs beantwoorden uw vragen graag! 020 3121680 of info@oca.nl
Relevante bronnen
[1] TNO: Eindrapport burn-out: oorzaken, gevolgen en risicogroepen (2020).Zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/12/13/oorzaken-gevolgen-en-risicogroepen-van-burn-out [2] TNO: Factsheet week van de werkstress (2020).
Zie https://www.burnoutpoli.com/wp-content/uploads/2020/12/factsheet-week-van-de-werkstress-2020.pdf [3] Volkskrant: Al dat thuiswerken speelt burn-outs in de kaart: hoe voorkom je dat je opgebrand raakt? (2020).
Zie https://www.volkskrant.nl/werken/al-dat-thuiswerken-speelt-burn-outs-in-de-kaart-hoe-voorkom-je-dat-je-opgebrand-raakt~b7d3c4a4/ [4] Proefschrift Juriene de Vries: Exercise as intervention to reduce burnout (2017).
Zie https://repository.ubn.ru.nl/handle/2066/175870 [5] Journal of Occupational Health: Systematic review of the association between physical activity and burnout (2017).
Zie https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1539/joh.17-0050-RA
Meer lezen of zien? Interessante en betrouwbare achtergrond informatie: