Meld u aan voor een gratis kennismakingsgesprek

Gebeurtenissen of situaties die u als bedreigend, spannend of moeilijk ervaart, kunnen stress opleveren. Als die situatie kortdurend is, is dat niet meteen erg. Echter: langdurige stress en overspannenheid kosten veel energie. Dat leidt op den duur tot fysieke en mentale klachten, zoals een gejaagd gevoel, snel geïrriteerd of geëmotioneerd zijn, lusteloosheid of pijn. Uiteindelijk kunt u hier totaal op en uitgeput door raken.

OCA geeft handvaten om u fysiek en mentaal weer beter te voelen. En leert u ook hoe u beter met stress om kunt gaan, zodat u de uitdagingen die op uw weg komen voortaan beter kan handelen!

Meld u aan voor een
gratis kennismakingsgesprek

Meer informatie over stress

Wat is stress?

Het woord stress wordt in ons dagelijks leven vaak gebruikt en in verschillende betekenissen. Het kan verwijzen naar omgevingsfactoren: stress staat dan voor druk van buitenaf. De term stress kan ook worden gebruikt om aan te geven dat iemand het gevoel heeft zich in een situatie te bevinden die hij of zij niet aankan, of om lichamelijke reacties te beschrijven zoals een opgejaagd gevoel, een kloppend hart en angstige gedachten. Gebeurtenissen of situaties die iemand als bedreigend, spannend of moeilijk ervaart, noemen we stressoren. 

Wanneer u iets als stressvol ervaart, reageert uw lichaam automatisch door een aantal lichamelijke processen op gang te brengen waarmee u in staat van paraatheid komt. Dit is een natuurlijke reactie, die ons klaar maakt om te ‘vechten of vluchten.’ Voor onze verre voorouders van levensbelang! Ook nu is deze stressreactie nog functioneel en noodzakelijk om adequaat te kunnen reageren op acute dreiging of gevaar. Daarnaast profiteren we ook van de stressreacties van ons lichaam in niet-levensbedreigende situaties. Bijvoorbeeld als u een lezing moet houden: door de staat van alertheid waarin uw lichaam en geest komen, functioneert u vaak beter.

Als een stressvolle situatie kort duurt, is er niet veel aan de hand. Echter: langdurige stress en overspannenheid kosten veel energie. Dat leidt op den duur tot fysieke en mentale klachten, zoals  snel geïrriteerd of geëmotioneerd zijn, lusteloosheid of pijn. Uiteindelijk kan dit leiden tot burn-out of chronische pijn of vermoeidheid.

Of druk van buitenaf ook daadwerkelijk stress oplevert, is erg persoonsafhankelijk. Iedereen reageert anders op stressoren. Maar dat veel mensen in een ongezonde situatie terechtkomen door stress is wel duidelijk: van de 100 mensen die bij de huisarts komen, zijn er zeker 12 die stress gerelateerde klachten hebben.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als u ervaart dat u langere tijd bloot staat aan stress en dit een invloed heeft op uw gezondheid, is het belangrijk maatregelen te nemen. Op welke zaken die u stress geven heeft u invloed? Pak die zaken aan. Zoek oplossingen, vraag om hulp of zeg vaker nee. Zorg er ook voor dat u zelf belastbaarder wordt: bewegen maakt u sterker en fitter. Op een gezonde manier afreageren en ontladen is belangrijk. Dus niet meer snoepen of roken, maar sporten, dansen of praten met een dierbare. De manier waarop u aankijkt tegen druk van buitenaf, is zeer bepalend voor het al dan niet ervaren van stress. Gedachtenpatronen zijn in de loop der tijd aangeleerd en met aandacht en oefening ook weer af te leren. Cognitieve gedragstherapie helpt hierbij, u leert relativeren en gaat reëler denken over de impact van een stressor. 

Ervaart u al langere tijd veel stress? En beïnvloedt het uw werk, privéleven en gezondheid? Dan is het moeilijk volop van het leven te genieten en wilt u ongetwijfeld dat de situatie verandert. Laat OCA u helpen.  

Wat kan OCA voor u doen?

OCA is expert in revalidatie en heeft behandelcentra in heel Nederland. Op alle locaties staat een enthousiast en kundig team voor u klaar. Als de stress gerelateerde klachten uw leven al enige tijd flink beïnvloeden en u niet meer weet hoe u verder moet, biedt OCA uitkomst. Wij kijken vanuit meerdere invalshoeken naar uw situatie. De behandeling is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden waarmee u beter toegerust bent om situaties die u als stressvol ervaart te kunnen hanteren. Daardoor leidt de behandelaanpak van OCA tot goede en duurzame resultaten. We leveren maatwerk, stellen uw wensen centraal. Voluit leven en weer mee kunnen doen, daar draait het om. Je beste zelf, is dan ook ons motto!

Ook weer je beste zelf worden?

Wilt u meer controle over uw leven en stress gerelateerde klachten? Zet nu de eerste stap, door contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag door informatie te geven over onze behandelingen en de vergoedingen daarvoor. Vragen stellen kan op verschillende manieren, u kunt bellen of mailen. U krijgt zo spoedig mogelijk een reactie. Snelle hulp staat bij ons erg hoog in het vaandel: starten met een behandeling kan altijd op korte termijn. 

Meld u aan voor een
gratis kennismakingsgesprek