Meld u aan voor een gratis kennismakingsgesprek

Vermoeidheid is een natuurlijke reactie op (aanhoudende) lichamelijke of geestelijke inspanning. Het is in principe een normaal verschijnsel, maar het wordt anders als u altijd moe bent en niet meer herstelt van de vermoeidheid. Dan wordt het lastiger taken te verrichten of te voldoen aan de eisen die de omgeving aan u stelt.

Dit kan leiden tot een neerwaartse spiraal van tegen dingen opzien, minder gaan doen en uiteindelijk nog minder belastbaar worden. Om hier verandering in te brengen, is het van belang om deze vicieuze cirkel te doorbreken. OCA biedt begeleiding op maat, die er voor zorgt dat de vermoeidheid uw leven niet meer beheerst en u weer doet wat belangrijk is voor u!

Meld u aan voor een
gratis kennismakingsgesprek

Meer informatie over vermoeidheid

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid is een natuurlijke reactie op mentale of lichamelijk inspanning. Het is een normaal verschijnsel dat zich op verschillende manieren kan manifesteren: als uitgeputheid of lusteloosheid bijvoorbeeld. 

Normale vermoeidheid, ook wel acute vermoeidheid genoemd, is iets dat bij het menselijk bestaan hoort. Het heeft een functie: het is een waarschuwingssignaal waarmee het lichaam aangeeft dat er grenzen in zicht zijn. De belastbaarheid dreigt overschreden te worden. Tijd om bij te tanken, kortom. Daarna zal de vermoeidheid weer verdwijnen. Als vermoeidheid langer dan 6 maanden aanhoudt, praat men over chronische vermoeidheid. Er is dan geen verband meer tussen de mate van inspanning en de gevoelde moeheid. De vermoeidheid is allesoverheersend en lijkt moeilijk beïnvloed te kunnen worden. De oorspronkelijke functie als waarschuwingssignaal is verloren gegaan. Over de oorzaken van chronische vermoeidheid is ondanks veel onderzoek nog niet alles bekend.

Wel weten we dat last hebben van vermoeidheid veel voor komt. In recent onderzoek geeft 40% van de Nederlanders tussen 15 en 65 jaar aan last te hebben van vermoeidheid. 5 tot 20% van de bevolking lijdt onder een aanhoudende vermoeidheid. Twee keer zo veel vrouwen als mannen rapporteren vaak vermoeid te zijn.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij normale vermoeidheid is het belangrijk de signalen die uw lichaam geeft niet te negeren en aandacht te hebben voor de oorzaken. Vaak zijn dat factoren waar u zelf invloed op kunt uitoefenen, door bijvoorbeeld uw drukke leven een tijdje op een lager pitje te zetten. Ook is het belangrijk te leren effectief, voldoende en op tijd te rusten en niet pas als u helemaal op bent of uw werk klaar is.

Bij chronische vermoeidheid is het een ander verhaal. Een kenmerk van chronische vermoeidheid is dat rust weinig of geen effect heeft: iemand gaat zich er niet minder moe door voelen. Dat is omdat de moeheid geen signaalfunctie meer heeft en rust niet meer de heilzame werking heeft die het normaal wel heeft. Als iemand met chronische vermoeidheid altijd naar zijn lichaam luistert, doet hij of zij op den duur niets meer. Daardoor raken lichaam en hersenen steeds minder belastbaar en zal de moeheid juist toenemen. Het is dan belangrijk om activiteiten stap voor stap weer te gaan opbouwen.

Natuurlijk is het bij elke vorm van vermoeidheid belangrijk regelmatig te leven: gezond eten, aandacht besteden aan een goed slaappatroon, prioriteiten stellen, ontspannen en bewegen! 

Makkelijk gezegd, denkt u wellicht. Leven met chronische vermoeidheid is vaak niet makkelijk en dat weten we. Bent u al langere tijd vermoeid? En beïnvloedt het uw werk en privéleven? Dan is het moeilijk volop van het leven te genieten en wilt u ongetwijfeld dat de situatie verandert. Laat OCA u helpen!

Wat kan OCA voor u doen?

OCA is expert in revalidatie en heeft behandelcentra in heel Nederland. Op alle locaties staat een enthousiast en kundig team voor u klaar. Als de vermoeidheidsklachten uw (werk)leven flink beïnvloeden en u niet meer weet hoe u verder moet, biedt OCA uitkomst. Wij kijken vanuit meerdere invalshoeken naar uw situatie. Door herstelbelemmerende factoren aan te pakken en u te helpen bij het opbouwen van belangrijke activiteiten, leidt onze behandelaanpak tot goede en duurzame resultaten. We leveren daarbij maatwerk, stellen uw wensen centraal. Voluit leven en weer mee kunnen doen, daar draait het om. Je beste zelf, is dan ook ons motto!

Ook weer je beste zelf worden?

Wilt u meer controle over uw leven en vermoeidheidsklachten? Zet nu de eerste stap, door contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag door informatie te geven over onze behandelingen en de vergoedingen daarvoor. Vragen stellen kan op verschillende manieren: u kunt bellen of mailen. U krijgt zo spoedig mogelijk een reactie. Snelle hulp staat bij ons erg hoog in het vaandel: starten met een behandeling kan altijd op korte termijn. 

Meld u aan voor een
gratis kennismakingsgesprek