Meer informatie over nekklachten

Wat zijn chronische nekklachten?

De term nekklachten staat voor een breed scala aan klachten in en rondom de nek. Er zijn verschillende soorten nekklachten, met als belangrijkste onderscheid: specifieke en aspecifieke klachten. Bij specifieke nekklachten is er een duidelijke medische oorzaak voor de klachten, zoals bij een hernia. Bij aspecifieke klachten is dat niet het geval. Er is dan geen aantoonbare verklaring voor de pijn. Veruit de meeste nekklachten zijn aspecifiek. De klachten uiten zich op verschillende manieren. Er kan sprake zijn van pijn of stijfheid. De pijn kan dof of stekend zijn en uitstralen naar hoofd, schouders en armen. Bepaalde activiteiten zijn vaak pijnlijk, zoals tillen, autorijden of pc-werk. Slapen kan lastig gaan en u kunt duizeligheid of moeite met concentreren ervaren. Nekklachten kunnen acuut ontstaan of meer geleidelijk optreden.

Nekklachten komen veel voor: zo’n 70 % van de mensen krijgt er in ieder geval één keer in het leven mee te maken. Het kan op iedere leeftijd voorkomen. Bij sommige mensen komt de nekpijn na één keer niet meer terug, anderen hebben er regelmatig last van. In het algemeen is het beloop van aspecifieke nekklachten gunstig. De meeste mensen zijn binnen zes weken weer van de klachten af. Een klein percentage is na 3 maanden nog niet hersteld, dan spreekt men van chronische nekklachten.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Nekklachten kennen in het algemeen een voorspoedig en snel herstel, ook zonder verdere behandeling. Eventueel kan een fysiotherapeut u adviezen en oefeningen geven. Als u toch langere tijd last blijft houden van nekklachten, zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen. 

Ten eerste is belangrijk dat wordt uitgesloten dat er een specifieke oorzaak is die behandeld moet worden. Daarvoor kunt u zich wenden tot de huisarts. Als dit gedaan is en er geen duidelijke oorzaak te vinden is, weet dan dat de nek ontzien en stress de belangrijkste oorzaken zijn waardoor nekklachten niet overgaan. De nek stijf houden of een nekkraag dragen en steeds minder gaan doen, leiden tot minder kracht en conditie, maar zeker niet tot herstel! Daarmee komt u juist in een negatieve spiraal terecht. Angst en piekeren werken ook herstelbelemmerend. Bewegen én ontspannen dus! 

Misschien kent u deze adviezen wel maar durft u niet meer te bewegen. Hebben de klachten inmiddels een  grote invloed op uw stemming. Heeft u al professionele begeleiding gehad, maar is er niets veranderd in uw situatie. Dan kan een behandeling bij OCA een goede vervolgstap zijn!

Wat kan OCA voor u doen?

OCA is de expert in pijnrevalidatie en heeft behandelcentra in heel Nederland. Op alle locaties staat een enthousiast en kundig team op het gebied van chronische nekklachten voor u klaar. Als de nekklachten uw leven al enige tijd flink beïnvloeden en u niet meer weet hoe u verder moet, biedt OCA uitkomst. Wij kijken vanuit meerdere invalshoeken naar uw situatie. Onze revalidatieartsen, fysiotherapeuten, psychologen en ergotherapeuten werken nauw samen om de kwaliteit van uw leven te verbeteren. Door herstelbelemmerende factoren aan te pakken, leidt de behandelaanpak van OCA tot goede en duurzame resultaten. We leveren daarbij maatwerk, stellen uw wensen centraal. De nadruk ligt op leren omgaan met de klachten, zodat ze uw leven niet meer overheersen, maar u weer aan het roer staat. Voluit leven en weer mee kunnen doen, daar draait het om. Je beste zelf, is dan ook ons motto!

Ook weer je beste zelf worden?

Wilt u meer controle over uw leven en klachten? Zet nu de eerste stap daarin, door contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag door informatie te geven over onze behandelingen en de vergoedingen daarvoor. Vragen stellen kan op verschillende manieren: u kunt contact maken met onze chatbot, bellen, of mailen. U krijgt zo spoedig mogelijk een reactie. Snelle hulp staat bij ons erg hoog in het vaandel: starten met een behandeling kan altijd op korte termijn.

Meld u aan voor een
gratis kennismakingsgesprek