Meer informatie over lage rugklachten
Wat zijn chronische lage rugklachten?
De term lage rugklachten staat voor een breed scala aan klachten in het gebied tussen onderste rib en billen. De vaak gehoorde diagnoses spit en ischias vallen er ook onder. Er zijn verschillende soorten lage rugklachten, met als belangrijkste onderscheid: specifieke en aspecifieke klachten. Bij specifieke rugklachten is er een duidelijke medische oorzaak voor de klachten, zoals bij een hernia. Bij aspecifieke klachten is dat niet het geval. Er is dan geen aantoonbare verklaring voor de pijn. Veruit de meeste rugklachten zijn aspecifiek. De klachten kenmerken zich door pijn en stijfheid in de onderrug. Deze pijn kan zeurend of scherp zijn en uitstralen naar benen of billen. Bepaalde bewegingen zijn vaak pijnlijk, zoals bukken of tillen, maar ook zitten of liggen kunnen vervelend zijn.
Lage rugklachten komen veel voor: de meeste Nederlanders krijgen er vroeg of laat last van. Het kan op iedere leeftijd voorkomen. Bij sommige mensen komt de rugpijn na één keer niet meer terug, anderen hebben er regelmatig last van. In het algemeen herstellen mensen binnen één of twee weken. Een klein percentage is na 3 maanden nog niet hersteld, dan spreekt men van chronische lage rugklachten.
Wat kunt u er zelf aan doen?
Lage rugklachten kennen in het algemeen een voorspoedig en snel herstel, ook zonder verdere behandeling. Eventueel kan een fysiotherapeut u adviezen en oefeningen geven. Als u toch langere tijd last blijft houden van lage rugklachten, zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen.
Ten eerste is belangrijk dat wordt uitgesloten dat er een specifieke oorzaak is die behandeld moet worden. Daarvoor kunt u zich wenden tot de huisarts. Als dit gedaan is en er geen duidelijke oorzaak te vinden is, weet dan dat de rug ontzien één van de belangrijkste oorzaken is waardoor rugklachten niet overgaan. Rust of slechts heel voorzichtig bewegen, leiden tot minder kracht en conditie, maar zeker niet tot herstel! Daarmee komt u juist in een negatieve spiraal terecht. Lopen en vaak van houding wisselen zijn goed voor de rug. Bewegen dus! Wel is het belangrijk om overbelastingspieken te voorkomen: niet in één keer de tuin omspitten of het huis doen bijvoorbeeld, maar opdelen in stukjes.
Misschien kent u deze adviezen wel maar durft u niet meer te bewegen. Hebben de klachten inmiddels een grote invloed op uw stemming. Heeft u al professionele begeleiding gehad, maar is er niets veranderd in uw situatie. Dan kan een behandeling bij OCA een goede vervolgstap zijn!
Wat kan OCA voor u doen?
OCA is de expert in pijnrevalidatie en heeft behandelcentra in heel Nederland. Op alle locaties staat een enthousiast en kundig team op het gebied van chronische lage rugklachten voor u klaar. Als de rugklachten uw leven al enige tijd flink beïnvloeden en u niet meer weet hoe u verder moet, biedt OCA uitkomst. Wij kijken vanuit meerdere invalshoeken naar uw situatie. Onze revalidatieartsen, fysiotherapeuten, psychologen en ergotherapeuten werken nauw samen om de kwaliteit van uw leven te verbeteren. Door herstelbelemmerende factoren aan te pakken, leidt de behandelaanpak van OCA tot goede en duurzame resultaten. We leveren daarbij maatwerk, stellen uw wensen centraal. De nadruk ligt op leren omgaan met de klachten, zodat ze uw leven niet meer overheersen, maar u weer aan het roer staat. Voluit leven en weer mee kunnen doen, daar draait het om. Je beste zelf, is dan ook ons motto!
Ook weer je beste zelf worden?
Wilt u meer controle over uw leven en klachten? Zet nu de eerste stap daarin, door contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag door informatie te geven over onze behandelingen en de vergoedingen daarvoor. Vragen stellen kan op verschillende manieren: u kunt contact maken met onze chatbot, bellen, of mailen. U krijgt zo spoedig mogelijk een reactie. Snelle hulp staat bij ons erg hoog in het vaandel: starten met een behandeling kan altijd op korte termijn.