KANS klachten

OCA brengt u naar de

beste versie van uzelf

Wat zijn KANS klachten?

De term KANS staat voor Klachten aan Arm, Nek of Schouder. Het vervangt de term RSI (Repetitive Strain Injury), omdat het de bijbehorende klachten beter omschrijft. KANS op zich is geen ziekte of aandoening, maar een verzamelnaam voor klachten in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. KANS wordt opgedeeld in specifieke en aspecifieke KANS. Onder specifieke KANS vallen aandoeningen waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden. Denk hierbij aan epicondylitis (tennis- of golferselleboog) of Carpaal Tunnel Syndroom. Bij aspecifieke KANS is er geen duidelijk aanwijsbare medische oorzaak.  

De klachten kunnen meerdere oorzaken hebben en zijn divers: pijn, onaangename gevoelens, tintelingen of krachtsverlies. De klachten verergeren door fijne bewegingen en lang in dezelfde houding zitten. Autorijden, pc-werk of kracht zetten met de handen zijn daar voorbeelden van. Ook stress en drukte leiden tot meer klachten. 

KANS komt relatief veel voor. Het kan op iedere leeftijd voorkomen. Bij zo’n 3 op de 10 mensen is sprake van aspecifieke KANS. Doordat KANS door diverse factoren wordt veroorzaakt, is de prognose niet eenduidig. Het algemene patroon is wel dat er in de loop der tijd vooruitgang is en de klachten afnemen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij langer voortduren van de klachten is ten eerste belangrijk dat wordt uitgesloten dat er een specifieke oorzaak is die behandeld moet worden. Daarvoor kunt u zich wenden tot de huisarts. Een fysiotherapeut kan u eventueel van adviezen en oefeningen voorzien. Belangrijk is dat u weet dat stress en het lichaam ontzien de belangrijkste oorzaken zijn waardoor KANS niet overgaat. Steeds minder gaan doen leidt tot minder kracht en conditie, maar zeker niet tot herstel! Daarmee komt u juist in een negatieve spiraal terecht. Angst en piekeren werken ook herstelbelemmerend. 

Door het nemen van maatregelen zoals zorgen voor een goede fysieke belastbaarheid, regelmatig van houding wisselen, op tijd nemen van pauzes en zorgen voor ontspanning, kunt u zelf werken aan herstel van de klachten. Daarnaast is het zaak met uw werkgever te overleggen indien er sprake is van werkgerelateerde problematiek.

Misschien kent u deze adviezen wel maar durft u niet meer te bewegen. Hebben de klachten inmiddels een  grote invloed op uw stemming. Heeft u al professionele begeleiding gehad, maar is er niets veranderd in uw situatie. Dan kan een behandeling bij OCA een goede vervolgstap zijn!

Wat kan OCA voor u doen?

OCA is de expert in pijnrevalidatie en heeft behandelcentra in heel Nederland. Op alle locaties staat een enthousiast en kundig team op het gebied van KANS voor u klaar. Als de klachten uw leven al enige tijd flink beïnvloeden en u niet meer weet hoe u verder moet, biedt OCA uitkomst. Wij kijken vanuit meerdere invalshoeken naar uw situatie. Onze revalidatieartsen, fysiotherapeuten, psychologen en ergotherapeuten werken nauw samen om de kwaliteit van uw leven te verbeteren. Door herstelbelemmerende factoren aan te pakken, leidt de behandelaanpak van OCA tot goede en duurzame resultaten. We leveren daarbij maatwerk, stellen uw wensen centraal. De nadruk ligt op leren omgaan met de klachten, zodat ze uw leven niet meer overheersen, maar u weer aan het roer staat. Voluit leven en weer mee kunnen doen, daar draait het om. Je beste zelf, is dan ook ons motto!

Ook weer je beste zelf worden?

Wilt u meer controle over uw leven en klachten? Zet nu de eerste stap daarin, door contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag door informatie te geven over onze behandelingen en de vergoedingen daarvoor. Vragen stellen kan op verschillende manieren: u kunt contact maken met onze chatbot, bellen, of mailen. U krijgt zo spoedig mogelijk een reactie. Snelle hulp staat bij ons erg hoog in het vaandel: starten met een behandeling kan altijd op korte termijn. 

Ook aan uw klachten werken?

Meld u gemakkelijk aan

Pijn bij bewegen

Rug-, schouder-, heup- en knieklachten en andere problemen aan spieren, pezen en gewrichten.

Ziek na ernstige aandoening

De psychologische en lichamelijke gevolgen van ernstige ziekten zoals kanker.

Onverklaarbare klachten

Onverklaarbare klachten als whiplashsyndroom, fibromyalgie, CANS/ RSI, prikkelbare darm (SOLK).

Psychische klachten

Stressklachten, burn-out, rouw- en verliesverwerking, angststoornissen en problemen op het werk of in de privésfeer.

Chronische klachten

De gevolgen van reumatische aandoeningen, osteoporose en allerlei andere chronische klachten.

Overige klachten en aandoeningen

Staat uw klacht hier niet bij? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.